BdV face Curat în România

ImageA fost odată ca niciodată o echipă de brigadieri care dintotdeauna au fost adepții ideii cum că orice element are propria sa poveste. Tocmai de aceea, aceștia s-au întrebat îndelung ce i-a făcut pe oameni să arunce aleatoriu, dar în niciun caz în pubelele amenajate pentru depozitarea deșeurilor, de la seringi, bureți de vase, până la obiecte vestimentare de toate mărimile și formele ori monitoare. Acestea sunt doar câteva dintre elementele găsite în timp ce BdV colecta deșeuri aruncate nu acolo unde ar fi trebuit să fie aruncate, în București, împreună cu Piraeus Bank și Momobi prin proiectul Curat România.

BdV și cele două structuri s-au întâlnit pentru prima dată în cadrul proiectului BdV –Volunteers Fest, unde Momobi și Piraeus Bank au ținut un training despre social media și ecologizare. În partea de ecologizare, participanții Volunteers Fest au făcut brainstorming pentru următoarea aplicație de facebook Momobi și următorul proiect pe care Curaj România, aparținând Piraeus Bank, să-l desfășoare. Așa s-a născut Curat România, proiect prin care în toate cele 6 sectoare ale Bucureștiului voluntarii lucrează împreună și fac capitala mai curată. Odată cu înscrierea lor în acțiunea voluntară ei se înscriu și la un concurs, prin aplicația de pe Facebook, în care voluntarii își aleg o echipă și apoi lucrează împreună pentru obținerea punctelor. Marele premiu va fi acordat prin tragere la sorți.

ImageZis și făcut! Rapid proiectul a devenit palpabil și sâmbătă, 20 iulie, voluntarii BdV s-au strâns  de dimineață în Piața Constituției. S-au organizat, au primit instrumentele care aveau să le facă treaba mai ușoară și s-au îndreptat către sectoarele în care fuseseră repartizați.

Așa brigadierii au colectat cantități impresionabile de deșeuri, de toate formele, culorile, mărimile, proveniențele.

BdV-iștii au întânit pe parcursul activității atât personalități marcante într-un sens pozitiv, cât și într-unul negativ. Au existat oameni care chiar după ce îi vedeau pe voluntari că făceau curat, continuau să depoziteze cu o nonșalanță ieșită din comun cantități imense de deșeuri în urma lor. Au întâlnit și oameni care îi invitau să le facă curat în propria curte sau oameni care dădeau indicații voluntarilor insinuând că aceștia nu-și fac treaba pe atât de bine pe cât ar trebui…

Brigadierii au întâlnit, însă, și oameni care au încurajat acțiunea, oameni care au fost curioși în legătură cu ceea ce se întâmpla, oameni care le-au adresat un „Bravo!” care a contat atât de mult încât le-a încărcat automat voluntarilor bateriile pe cale de epuizare. Uimirea și beatitudinea au început să-i cuprindă pe voluntarii noștri în momentul în care, în zona Crângași, la un colț de stradă, la pubelele de colectare selectivă s-a prezentat un cuplu cu câteva pungi în mână. Ei au început să scoată teancuri de hârtii și de reviste pe care le-au aruncat în pubela pentru hârtie, plastic pe care l-au aruncat la plastic și deșeuri menajere la deșeurile menajere. Voluntarii i-au aplaudat, le-au adresat și ei lor un „Bravo!” entuziast și sincer. Modești, cei doi au mărturisit că ceea ce făceau nu era de aplaudat pentru că nu era un fapt ieșit din comun, ci unul normal. Așa credem și noi – normalitatea stă în comportamentul lor și nu al celorlalți care au practici complet opuse, dar considerăm că un astfel de comportament ar trebui încurajat de fiecare dată când îl putem observa, în special pentru că frecvența lui este rară.

Image

Ziua lungă și productivă s-a sfârșit cu un mic afterparty al voluntarilor în care toți cei prezenți s-au destins după ore de muncă prin soare și au făcut tot felul de scenarii în legătură cu elementele găsite în timpul curățeniei, punând accentul pe cele mai curioase și neobișnuite obiecte – deșeuri.

Și pe final, povestea noastră care începe cu „a fost odată”, se continuă cu…chiar așa, nu se termină, ci se continuă, căci pe data de 3 august, voluntarii se vor reîntâlni și vor porni din nou la curățat capitala noastră dragă.

Le urăm spor la treabă voluntarilor!

Pac.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: