Profil de BdV-ist : Tudora Enache

ImageAstăzi o prezentăm pe Tudora Enache sau Teo, care, ca să fie clar încă de la început, nu este nici sora și nici verișoara lui Adrian Enache (și aici este nevoie să specific că nu mă refer la cântăreț, ci la vicepreședintele departamentului financiar al Brigăzii), deși amandoi împărtășesc o aceeași abilitate specială: coordonarea echipelor de ticketing. Dar, spre deosebire de Adi, care se ocupă de lucruri și mai profane în Brigadă, precum întocmirea strategiilor pentru a obține resursele materiale necesare subzistenței (pune mâncarea pe masă), Tudora este cea care se ocupă de partea spirituală a organizației, ea fiind psihologul Brigăzii. 

Tudora tocmai a finalizat programul masteral de Formarea Formatorilor și lucrează în cadrul asociației ARCAR, unde este terapeut ABA (terapie folosită în mod special în recuperarea copiiilor cu autism).

Tudora este născută sub zodia Gemenilor și recunoaște că posedă din plin unele dintre caracteristicile acesteia: este aeriană, împrăștiată, plină de idealuri și dornică să cucerească mereu cele mai înalte culmi. Ea dezvăluie că atunci când nu reușește să atingă acel ideal propus, ia ce este mai bun din experiența acumulată în încercarea de a-l atinge și construiește cu tot ceea ce a adunat pe drum un alt ideal.

ImageCa o paranteză, aeriană sau nu, atunci când are ceva de făcut, Tudora devine de neclintit ca o linie dreaptă despre care ai zice că-i infinită – nicidecum nu ai bănui că, în mod paradoxal, să spunem „la căldură” (destindere după multă muncă și responsabilitate asumată în mod conștient și cu brațele deschise) se topește și devine o linie curbă.

Tudorei îi place muzica rock și adoră formațiile care își respectă fanii indiferent de locul în care susțin concertul.

Iubește tot ce face pe plan profesional. Ea ne aduce la cunoștință faptul că autismul pare să afecteze în prezent din ce în ce mai mulți copii. Ea simte o satisfacție greu de exprimat în simple cuvinte atunci când îi aude pe acești copii spunând primele cuvinte, în special pentru că știe cât de uriaș este pentru ei acest pas și cât de greu le este să îl facă. Recunoaște că munca este totuși una într-adevăr grea, pentru că lucrează cu oameni, nu cu metale, dar și satisfacția este pe măsură, copiii cu care lucrează reprezentând și cele mai speciale ființe din viața ei.

Tudora este în Brigadă din anul 2009 și a aflat de existanța ei de la un alt voluntar și încă din acea perioadă ea este prezentă aici pe cât de mult îi permite timpul.

La început, Brigada i s-a părut o structură ciudată, nu știa exact ce așteptau ceilalți de la ea, dar pentru că a găsit aici coordonatori excelenți a găsit repede răspunsul la cele mai multe întrebări. Încă își aduce aminte cu câtă patimă aștepta să-și vadă numele pe lista de voluntari pentru un eveniment, și dezamăgirea care o încerca atunci când nu-l găsea acolo. Consideră că acum Brigada s-a schimbat foarte mult cantitativ, iar procesul de selecție al voluntarilor pentru un eveniment a devenit mai sofisticat.Image

Brigada a ajutat-o și pe ea să se dezvolte. Aici a învățat cum să coordoneze o echipă, iar mentorul ei a fost Andrei Dinu. Încă visează să ajungă ca el pentru că pe el l-a văzut în orice situație calm. Ea mai spune că în Brigadă și-a făcut mulți prieteni „mai deștepți” decât ea, de la care a învățat tot felul de lucruri și concepte, de la diplomație la manipulare…pozitivă, evident.

„Brigada e locul în care, dacă deschizi ochii și urechile, te implici și îți deschizi inima, poți deveni un om mai bun cu fiecare clipă și fiecare acțiune sau eveniment din care faci parte”, continuă Tudora.

Tudora spune că a continuat să fie parte a Brigăzii pentru că în timp noutatea organizației s-a transformat în ceva din ce în ce mai trainic din momentul aderării ei la organizație și până în prezent. Dacă la început o atrăgeau puternic evenimentele, mai apoi a devenit pasionată de ceea ce se întâmpla în spatele scenei acestora, iar acum așteaptă, spune ea, zâmbetul de la finalul concertului – fie că este zâmbetul cuiva din echipă, sau al unui spectator.

La capitolul – experiențe cel puțin interesante – cu Brigada, ea ne povestește pățania ei cea mai recentă, care a avut loc la festivalul Balkanic Fest din 2012, pe care l-a și coordonat de altfel. Acolo, își amintește ea, a avut o echipă de voluntari grozavă și cu tot cu ploaie și multă muzică lăutărească – pentru că așa ar putea fi caracterizat evenimentul la o primă vedere de o persoană neinițiată în tainele acestui eveniment, pe când stătea în backstage și era atentă la cu totul altceva, a auzit repetiția unei trupe care urma să performeze și nu a mai uitat-o. Oamenii scoteau sunete nu glumă, și nu numai din voce, ci cu tot trupul, lovindu-și părți ale corpului pentru a scoate anumite sunete, își amintește ea. Totul s-a transformat într-o nebunie a suntelor, atât de rapizi ce erau și așa bine se distrau făcând ceea ce reprezenta pasiunea lor că la un moment dat, Tudora s-a trezit dansând. Da! Atât de tari erau, recunoaște ea, că roackera a dansat pe muzică lăutărească și i-a plăcut!

Tudora plănuiește ca pe viitor să se folosească de ceea ce a învățat pe plan profesional și să ofere Brigăzii traininguri diverse prin care să ajute la dezvoltarea membrilor. Vrea să implice Brigada și într-o colaborare cu asociația în cadrul căreia lucrează, și să creeze astfel proiecte prin care să facă societatea să înțeleagă ce reprezintă autismul și cum ar trebui să fie tratați copiii care suferă de această tulburare.

BdV reprezintă pentru Tudora echipa ei de suflet. „Nu ne iese totul perfect întotdeauna, dar mereu învăț ceva nou, ajung să râd de lucrurile neplăcute și descopăr mereu pe cineva care merită atenția mea”, spune ea.

Membrilor Brigăzii care deja știu și ce și cum le transmite: „Ne vedem curând!”, voluntarilor noi pe care nu a ajuns să îi cunoască le transmite că abia așteaptă să îi cunoască, iar celor ce vor veni le spune: „suntem tare trăsniți, nu vrei să vii cu noi?”

Așa, în spiritul verii, Tudora mai menționează că abia așteaptă să vină perioada plină de evenimente și noi credem în ceea ce spune ea și simțim și noi la fel și probabil nu doar pe mine m-a făcut să-mi doresc cu nebunie să particip la următoarea ediție a Balkanic Fest.

Pac.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: