Cladire expertizată tehnic încadrată în scara I de risc cultural

ImageArta este în esenţă, expresia creativităţii umane, poate cea mai profundă formă a sa. Este dificil de definit şi foarte dificil de evaluat. Dar mai ales, arta este subiectivă. Poate să-ţi placă sau poate să te dezguste chiar şi în cele mai simple forme ale ei. Fiecare artist îşi alege singur regulile, materialele, modul în care creează, timpul necesar pe care îl acordă fiecărei opere ale sale, iar arta reprezintă pentru el o formă genuină de cunoaştere.

Hai să facem un experiment. Se ia spre editare un peisaj vechi de nici mai mult nici mai puţin de 90 de ani. O parcare aparent pustie din centrul oraşului, care nu are prea multe locuri, doar 30 la număr. Un ciclop abandonat ce suferă de o criză de identitate. Ca să fie provocarea mai mare, se adaugă câteva dărâmături, praf, cărămizi aruncate, pereţi scorojiţi şi mucegai.

Cât costă să-ţi parchezi maşina aici pentru o oră?

Doar 2 lei.

ImageÎnainte de expoziţie, puţin praf pe care îl inspirai mergând de la etajul 2, singurul etaj în care se poate să-ţi duci maşina, până la parter şi un miros „îmbietor” care parcă te urmărea toată ziua, oriunde te-ai fi dus.Ce câştigai din această aventură?

Acum, îţi clăteşti ochii şi parcă nu ai mai pleca: Culori, forme cât se poate de diverse, parcă un alt univers în care te afli, pentru că nu ştiai ce poate concepe mintea umană. Pe scurt, asta a însemnat expoziţia colectivă din Parcarea Ciclop: Iubire, ură, SF, filozofie, întuneric, lumină, curcubeu, îngeri decăzuţi, animaţii, distorsiuni ale realităţii, creaţii minunate. Au contribuit 35 de artişti şi invitaţii lor. Voluntarii noştrii i-au ajutat cu tot ce au avut nevoie. I s-a oferit fiecăruia un spaţiu pentru a-şi pune în valoare talentul şi dorinţele i-au fost indeplinite, materialele fiind oferite de organizatori. A durat ceva, dar am reuşit.

L-am tratat pe ciclopul nostru cu o doză considerabilă de artă. I-am făcut pe oameni să-l viziteze, pentru că i-am primit pe toată perioada transformării şi credeţi-ne că nu au fost puţini. În seara deschiderii oficiale, locul a început să zumzăie de omuleţi dornici de a vedea cât mai multe, de a-i felicita pe artişti, de a face cât mai multe poze, nu cumva să rateze vreo operă de artă.

ImageCred că expoziţia în sine ne-a răpit pe toţi pentru câteva momente. Ne-a încântat şi ne-a făcut să apreciem un loc pe care aparent îl găseam respingător. Am trecut de nenumărate ori pe acolo, dar m-am gândit că e doar un loc abandonat din Bucureşti, gata să se dărâme. Acum este o clădire expertizată tehnic încadrată în scara I de risc… cultural.

Andreea Radici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: