Brigada și-a oferit mâna de ajutor la organizarea celei de-a II-a Conferințe Naționale ABA

ImageCe și cum și când și unde?

Știați sau mai degrabă nu știați că există anumite forme de autism pentru care se poate vorbi despre termenul de ¸¸recuperare completă”, ceea ce înseamnă că acel copil care suferă de tulburare de spectru austist, poate ajunge să funcționeze atât de bine în societate, încât acesta nu se va mai diferenția de ceilalți oameni din jurul său astfel diagnosticul fiind reconsiderat? Această recuperare completă depinde de mai mulți factori, precum de gravitatea tulburării și de comorbidități – adică de bolile asociate cu această tulburare (epilepsie, ADHD, de exemplu), dar este foarte importantă și vârsta la care semnele tulburării sunt descoperite. Cu cât mai repede cu atât mai bine, pentru ca micuțului să i se poată asigura o terapie adecvată. Există diferențe între un copil care nu sufera și unul care suferă de această tulburare iar un ochi informat si educat în acest sens, le poate recunoaște.

Între 11 și 12 mai 2013, la Crystal Palace Ballrooms, în București, Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată în parteneriat cu Asociaţia Help Mălin au organizat a II-a ediție a Conferinței Naționale ABA, care și-a propus să ofere participanților o viziune și mai clară asupra complexității Analizei Aplicate a Comportamentului ca știință, asupra noutăților din domeniu și a metodelor și tehnicilor care au ca scop recuperarea copiilor cu TSA (tulburare de spectru autist).

Cu Brigada parcă mereu aceeași, dar întotdeauna o poveste diferită

Brigada de Voluntari a fost acolo pentru a ajuta la organizarea acestui eveniment, începând cu o zi înainte de începerea conferinței. Voluntarii au ajutat la organizarea mapelor pentru participanți, în zilele evenimentului i-au întâmpinat pe aceștia cu zâmbetul pe buze, le-au reamintit cum, unde și când să se înregistreze. Alții au ajutat la înregistrarea lor, au ajutat la scrierea diplomelor, au urmărit ca dezorientarea participanților să se evapore în coffee break-uri sau pauzele de masă, dar s-au și distrat – așa cum se întamplă de fiecare dată în Brigadă, căci cine se aseamănă se adună la evenimente. În scurtele pauze și-au făcut chiar timp să se joace DIXIT, joc care a acționat asupra lor ca un drog, astfel încât ei ar fi fost dispuși să se întâlnească și după program și să îl joace în continuare. Firește, că simțul datoriei care le-a reamintit că a doua zi aveau să fie din nou la conferință începând cu ora 08:00, a făcut ca acest plan să fie dificil de realizat însă ideea a rămas una deschisă și încă planează în mințile acestora.

ImagePentru că brigadierul este o ființă socială

De asemenea, un alt aspect foarte important ar fi relația care s-a creat între voluntari și organizatori, ambele părți plecând de la acest eveniment cu zâmbetul pe buze și cu promisiunea că se vor reîntâlni și cu alte ocazii. Petru Solomon, ofițer al Brigăzii și coordonator al echipei de voluntari în cadrul acestui eveniment spune : „Evenimentul anului, până acum, și va fi greu să fie depășit la numeroase capitole”, și mai consideră că evenimentul a fost unul foarte civilizat, „de salon”, spune el, în care începând cu participanții, până la voluntari și organizatori programul s-a respectat benevol din partea tuturor părților implicate, fără ca cineva să se simtă câtuși de puțin presat.

Gabriel Buruiană, subofițer și membru al departamentului de HR în Brigada de Voluntari mărturisește și el despre eveniment și despre organizatori că „ne-au apreciat și ne-au arătat asta de fiecare dată când a fost posibil. Faptul că am făcut mai multe lucruri, demonstrează cât de maleabili suntem și reușim să ducem la bun sfârșit cerințele și nevoile organizatorilor. Am apreciat și faptul că ne-au oferit diplome la final, că au făcut poze cu noi […]”, prin urmare că au fost deschiși.

Pentru că brigadierul învață la fiecare eveniment

Nu în ultimul rând, pentru a evidenția și faptul că voluntarii noștrii nu ajută la organizarea unui eveniment fără a gusta și din miezul acestuia, închei cu părerea unui alt stimat voluntar al Brigăzii, caporal Andreea Radici care ne povestește ceea ce a reținut îmbinat cu ceea ce gândește ea pe marginea acestui eveniment: ”Știați că oamenilor le este foarte frică să fie fericiți? Iar versiunea despre fericire este diferită în funcție de fiecare persoana în parte? În majoritatea cazurilor avem frici și trăiri care nu ne lasă să vedem partea plină a paharului. Cum ar fi dacă am avea o familie, iar primul nostru copil ar suferi de autism? Am înceta noi să credem că putem fi fericiți în cazul acesta? Am înceta să iubim acel copil doar pentru că are nevoi speciale? Până la urmă, fiecare copil trăiește, crește, gândește și ajunge adult în felul lui. Fiecare copil are nevoile lui. Autismul este întradevăr o boală grea. Afectează trei arii principale și anume relațiile sociale, comunicarea și interacțiunea logică cu mediul.”Terapia ABA – Applied Behavioral Analysis i-ar putea ajuta pe mulți dintre acești copii să trăiască o viață normală și să se dezvolte armonios, spune ea.

Image

Andreea continuă: „am cunoscut oameni din toata țara pregătiți să asculte îndrumările speakerilor. Ne-a plăcut că i-am putut ajuta în orice privință, am avut și timp să vorbim și să ne jucăm, și am făcut o tonă de poze. Per total, evenimentul a fost inspirațional atât pentru participanți cât și pentru voluntari.

M. Mihaela Oprea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: