VOLUNTEERS FEST : Dezbaterea “Carnet de Voluntar

ImageVolunteers Fest, un proiect marca Brigada de Voluntari, a iniţiat pe 25 februarie prima parte a dezbaterii “Carnet de Voluntar”. Am avut plăcerea să îi avem invitaţi pe Ionuţ Tunaru (fondator Brigada de Voluntari), Anca Năstase (preşedinte Federatia VOLUM), Gabriel Buruiană (preşedinte PHILOS, membru ANOSR şi BdV), Ionuţ Corlău (preşedinte EESTEC), Alexandra Miroslav (preşedinte Tineri pentru Tineri). Împreună cu membrii Volunteers Fest, într-o ambianţă mai putin formală şi mai mult prietenoasă, aceştia şi-au expus părerile şi ne-au împărtăşit propriile experienţe.

Ce este Carnetul de Voluntar?Documentul care însumeză toată experienţa unui voluntar. De aici, putem extrapola şi să ne gândim cât de folositor i-ar fi un astfel de document însuşi voluntarului care poate demonstra activitatea de voluntariat pe care a desfăşurat-o în decursul vieţii. Această recunoaştere în scris va fi una singură şi va cumula toate evenimentele la care respectiva persoana a participat, indiferent de an, organizaţie sau domeniu.

ImagePărerea celorlaltor organizaţii nonguvernamentale este foarte importantă, pentru că fiind alături de Brigada de Voluntari impactul asupra societăţii va fi mai mare: “Unde-s mulţi, puterea creşte!”. Cei prezenţi au fost foarte încântaţi de idee, iar Anca Năstase ne-a povestit mai multe despre Certificatul de Competenţe pe care Federaţia VOLUM doreşte să-l implementeze pentru voluntari, un document care atestă experienţa profesională şi nu vechimea în muncă. Pe lângă acest certificat care ar putea fi corelat cu Carnetul de Voluntar, Andreea ne-a povestit şi despre alte proiecte pe care Federaţia VOLUM le are în derulare şi anume, Codul etic al organizaţiilor care lucrează cu voluntarii, Ghidul pentru recunoaşterea activităţii de voluntariat şi Voluntariatul corporatist.

De asemenea, am făcut şi o paralelă între Certificatul de Compentenţe (care ar certifica 8 competenţe cheie : 1.comunicarea în limba maternă; 2.comunicarea în limbi străine; 3.matematică & ştiinţă & tehnologie; 4.competenţe informatice/digitale; 5.capacitatea de “a învăţa procesul de învăţare”; 6.competenţe sociale şi civice (soft skills); 7.spiritul de iniţiativă şi antreprenoriat; 8.conştiinţa şi expresia culturală) şi Carnetul de Voluntar (un document mai apropriat de ONG-işti, asemenea unui carnet de note) şi s-a ajuns la concluzia că cele doua ar merge perfect împreună.

Ionuţ Corlău de la EESTEC ne-a povestit mai multe despre conexiunea mediului universitar cu cel academic, iar Alexandra Miroslav de la Tineri pentru Tineri a venit cu ideea ca organizaţiile să faca un schimb de experienţe între voluntari pentru diverse evenimente, pentru că astfel ar exista siguranţa seriozităţii acelor persoane. Ionuţ Tunaru (BdV) a completat discuţia propunând un schimb efectiv între organizaţii, acest lucru ducând şi la creşterea puterii reţelei de ONG-uri.

Această dezbatere a fost un eveniment organizat de Volunteers Fest ce va avea loc în perioada 1-28 aprilie şi care se adresează tuturor voluntarilor, indiferent de domeniu. Pentru a afla mai multe informaţii despre Volunteers Fest, vă rugăm să urmariţi pagina noastră de Facebook: http://www.facebook.com/VolunteersFest

Beatrice Manolache.

Image

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: